De Ronde-Le Tour 2012

HET PROJECT ‘DE RONDE – LE TOUR’

29 & 30 september 2012

 

Ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan organiseerde de Sporters voor Artsen Zonder Grenzen op zaterdag 29 en zondag 30 september 2012 een mega-evenement: ‘De Ronde – Le Tour’.

 

Het was een loopparcours van ongeveer 240 km dat deelnemers helemaal of gedeeltelijk konden lopen, al dan niet als estafette.

 

Het parcours liep door het Vlaamse landsgedeelte, met inbegrip van de Vlaamse Ardennen, met start en aankomst in Gent.

 

De deelnemers lieten zich voor dit project zo veel mogelijk sponsoren. De opbrengst van die sponsoring ging integraal naar Artsen Zonder Grenzen.

Artsen Zoder Grenzen - België had zijn volledige steun toegezegd aan dit project.

 

Peter van het Project ‘De Ronde’ was Daan Hugaert, bekende mediafiguur (Witse, Thuis). Meter van het Project ‘De Ronde’ Veerle Dejaeghere, hardloopster (meervoudig Belgisch recordhoudster).

 

DETAILS VAN HET PROJECT ‘DE RONDE – LE TOUR’

Lopers van en voor Sporters voor Artsen Zonder Grenzen legden het traject geheel of gedeeltelijk af in groep. Ze konden vanaf het begin meelopen of op het parcours zelf ergens starten aan een ‘knooppunt’ en/of het parcours daar verlaten. Die knooppunten werden om de 10 km ingericht met de logistieke steun van de lokale verenigingen en/of overheid.

Alle deelnemers bleven samen en pasten zich aan de geplande gemiddelde loopsnelheid van 10 km/u aan.

 

Het evenement startte op zaterdagmorgen 29 september 2012 aan het Sint-Pietersplein in Gent. Die dag liep het parcours via Kortrijk, door een stuk Vlaamse Ardennen, naar Oudenaarde. Op zondag 30 september 2012 liep het parcours van Oudenaarde, verder langs de Vlaamse Ardennen en via Geraardsbergen en Ninove, naar de Blaarmeersen in Gent.

 

Op die manier werd een totale afstand van ongeveer 240 km afgelegd, door continu van knooppunt naar knooppunt te lopen; enkel voor de nacht van zaterdag op zondag was er een onderbreking in Oudenaarde.

 

De kruispunten onderweg werden beveiligd door ‘Vliegende seingevers’. De collega’s van Cyclosporters van Sporters voor Artsen Zonder Grenzen zorgden daarvoor.

De karavaan werd op het ganse parcours begeleid door de federale politie.

‘Bezemwagens’ volgden het hele traject en vingen de deelnemers op die voortijdig het parcours wensten te verlaten of die vanaf een bepaald knooppunt wensten te starten.

Medische en verpleegkundige bijstand was voorzien.

Bevoorrading (water, voeding) was ter beschikking op de knooppunten en/of in de volgwagens.

Er was eveneens een pendeldienst voorzien om, indien gewenst, de deelnemers terug te brengen naar hun startplaats.

 

 

 

 

 

 

 

Ervaringen

Sfeerbeelden:

Foto's 2012 (Talloen)

 

 

 

 

 

TEN VOORDELE VAN ARTSEN ZONDER GRENZEN